Przepisy Konfitura malinowa z imbirem na grzankach z bagietki

Składniki

500 g malin

50 ml wody

150 g cukru

1 cytryna

10 g imbiru

1 łyżeczka pektyny lub 10 g żelatyny

1 mała bagietka

50 g masła

2 gałązki mięty do dekoracji

Opis

Do rondelka z szerokim dnem wsyp cukier i wlej ok. 50 ml wody. Podgrzewaj intensywnie, aż cukier się rozpuści, a nawet zacznie zmieniać się w syrop. Wtedy dodaj dopiero sok z cytryny i pokrojony w duże kawałki imbir. Będzie łatwiej wyjąć go z konfitury. Do gotowego syropu dodaj maliny. Te owoce są delikatne, więc nie wymagają długiego gotowania. Wsyp jeszcze pektynę lub żelatynę i gotuj maliny do momentu, aż pokryją się sokiem. Wymieszaj dokładnie i przelej do słoików. Mocno zakręć i odwróć słoiki do góry dnem w celu lepszego zamknięcia. Odstaw do schłodzenia.

Bagietkę pokrój na kromki i posmaruj masłem. Idealnie smakują, gdy lekko zrumienią się w opiekaczu lub piekarniku z funkcją grilla. Nałóż na każdą grzankę porcję konfitury malinowej i od razu podawaj. Udekoruj jeszcze listkami mięty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4