Konfitura ananasowa
Składniki
1 duży ananas
150 ml soku pomarańczowego
150 cukru żelującego
Dodatkowo:
3 słoiki
Opis
Ananasa obierz i pokrój w kostkę. Następnie kawałki owoca przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w temp. 200° przez ok. 10–15 min. W tym czasie wyparz i wysusz słoiczki oraz zakrętki.

Sok pomarańczowy wymieszaj z cukrem żelującym. Z piekarnika wyjmij ananasa i przełóż do garnuszka. Owoce zalej sokiem pomarańczowym i stale mieszając, podgrzewaj ok. 1 min. Słoiki natychmiast wypełniaj konfiturą, pozostawiając od góry ok. 2 cm pustej przestrzeni. Zanim szczelnie zakręcisz słoiki, upewnij się, że pokrywki są suche. Następnie gotowe konfitury odstaw do góry dnem do ostygnięcia. Przechowuj je w zaciemnionym i suchym miejscu.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
120 min.
Desery
2 miesiące temu
45 min.
Zupy