Przepisy Kompot truskawkowo-jabłkowy z nutą mięty
Składniki
500 g truskawek
2 jabłka
60 g cukru
2-3 gałązki mięty
Opis

Gałązki mięty opłucz i osusz. Truskawki opłucz i obierz z szypułek. Odłóż 4–5 truskawek, pozostałe wrzuć do garnuszka.  

Umyj jabłka i pokrój na ósemki, pozbawiając je gniazd nasiennych. Pokrojone jabłka dołóż do garnka z truskawkami. Zasyp owoce cukrem i zalej litrem wody. Zagotuj całość, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze na małym ogniu przez 8–10 minut. 

Po 10 minutach zdejmij garnek z ognia, przykryj i odstaw na kolejne 10 minut. W tym czasie pokrój w plasterki odłożone wcześniej truskawki. Wraz z miętą włóż do naczynia, w którym podasz kompot.  

Ciepły kompot przecedź prosto do naczynia z truskawkami i miętą. Ostudź i podaj.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
70 min.
Desery