Przepisy Kompot korzenny z nutą imbiru
Składniki
200 g śliwek suszonych
2 jabłka
40 g miodu
1 pomarańcza
20 g imbiru
1 banan
5 g cynamonu
4 goździki
1/4 laski wanilii
200 g cukru
1,5 l wody
Opis

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°. Jabłka pokrój na ćwiartki i włóż do formy. Nie obieraj ze skórki, gdyż nada ona niepowtarzalny smak kompotowi. Polej jabłka miodem i wstaw do pieczenia na 20 minut.

W tym czasie do garnka włóż śliwki i kawałki obranego banana. Pomarańczę pokrój w plasterki i dodaj do owoców. Imbir obierz i pokrój w plasterki. Wanilię rozkrój i wydrąż pestki. Dodaj całość do owoców. Wsyp cukier i wlej wodę. Całość wstaw do gotowania. Dodaj teraz cynamon i goździki oraz pieczone kawałki jabłek w miodowym karmelu.

Gotuj kompot przez 20 minut i potem odstaw do schłodzenia. Idealnie jest zrobić kompot dzień wcześniej, aby owoce oddały cały swój aromat. Jeśli kompot jest za słodki, to można rozcieńczyć go przegotowaną wodą lub od razu zmniejszyć ilość cukru.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
25 min.
Desery
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje
3 miesięcy temu
30 min.
Napoje