Przepisy Kolorowe trufelki
Składniki
Ciasto:
200 g gorzkiej czekolady
200 ml śmietanki 30%
70 g masła
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka olejku pomarańczowego
Do obtoczenia:
kolorowa posypka cukrowa
4 suszone morele
1 łyżeczka cukru pudru
2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Opis

Przygotuj metalową miskę i garnek o podobnej średnicy (miska nie może wpadać do garnka). Na dno garnka wlej tyle wody, żeby postawiona na garnku miska nie dotykała jej powierzchni. Wodę zagotuj i trzymaj na średnim ogniu. Czekoladę połam i wrzuć do miski. Miskę postaw nad gotującą się wodą. Delikatnie mieszając, rozpuść czekoladę. Kiedy czekolada się rozpuści, zestaw miskę razem z garnkiem z ognia.

W osobnym garnuszku zagotuj śmietanę z cukrem pudrem (nie gotuj jej długo). Gorącą śmietankę wlewaj cienkim strumieniem do ciepłej czekolady, cały czas delikatnie mieszając. Kiedy śmietanka połączy się z czekoladą, dodaj olejek pomarańczowy, jeszcze raz wymieszaj i zestaw miskę z garnka z gorącą wodą.

Masło pokrój na kawałki i wrzuć do ciepłej masy. Delikatnie wymieszaj i zostaw masę do ostygnięcia. Kiedy masa ostygnie do temperatury pokojowej, wstaw ją do lodówki na ok. 40 min.

W tym czasie posiekaj morele i wymieszaj z cukrem pudrem (kawałki moreli nie będą się sklejały). Posiekane morele, orzechy i posypkę rozłóż na talerzykach. Wyciągnij lekko stężałą masę z lodówki. Łyżeczką nabieraj porcję masy i obtaczaj w rozdrobnionych bakaliach i posypce. Trufelki spłaszczaj od spodu.

Gotowe trufelki ułóż na płaskim talerzu i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Trufelki najlepiej przygotować dzień przed podaniem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
25 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Napoje
2 miesiące temu
190 min.
Dania główne