Przepisy Kolorowe pianki
Składniki
2 surowe białka z jajek
100 g cukru
1/2 op. galaretki gruszkowej
85 ml wody do syropu
60 ml gorącej wody do galaretki
kilka gotowych waflowych minirożków
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru pudru
barwniki spożywcze
Sposób przygotowania
1
Cukier i 85 ml wody umieść w garnku. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu przez około 6–7 min, aż syrop stanie się lekko złoty. W tym czasie dokładnie rozpuść galaretkę gruszkową w 60 ml gorącej wody.
2
Pod koniec gotowania syropu zacznij ubijać w misce białka. Równocześnie zdejmij garnek z syropem z ognia i kiedy ubijane białka zaczną sztywnieć, wlej do nich cienkim strumyczkiem gorący syrop. Nie przestawaj miksować. Na koniec ubijania dodaj powoli rozpuszczoną galaretkę. Ubijaj, aż masa trochę przestygnie i nabierze konsystencji lepkiego kremu.
3
Rozłożony papier do pieczenia posyp mieszanką mąki ziemniaczanej i cukru pudru. Masę piankową podziel na porcje (tyle porcji, ile barwników). Każdą porcję wymieszaj z barwnikiem spożywczym. Masę na pianki przełóż do szprycy i uformuj na papierze lub bezpośrednio w waflowych rożkach małe pianki. Zostaw do wyschnięcia. Pianki warto oprószyć dodatkowo mąką ziemniaczaną wymieszaną z cukrem pudrem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
60 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
5 min.
Napoje
3 miesięcy temu
15 min.
Desery
3 miesięcy temu
30 min.
Napoje
3 miesięcy temu
60 min.
Dania główne