Kolorowe ciasteczka świąteczne
Składniki
300 g mąki
2 łyżki śmietany
200 g masła
¾ szklanki cukru pudru
3 żółtka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dekoracja:
kolorowe gotowe lukry
posypki cukrowe
perełki dekoracyjne
pisaki cukrowe
Opis

Mąkę wsyp na stolnicę, na jej środku ułóż zimne masło i posiekaj je z mąką. Dodaj żółtka, cukier puder i śmietanę.

Szybko zagnieć ciasto i włóż do lodówki na co najmniej 1 godz. Po wyjęciu ciasta z lodówki, oprósz stolnicę mąką i rozwałkuj ciasto na grubość około 1 cm. Ponownie oprósz mąką rozwałkowane ciasto tak, aby nie przyklejało się do stolnicy.

Wycinaj ciastka świątecznymi foremkami i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka również oprósz mąką z każdej strony, łatwiej Ci je będzie przenieść na blachę do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika posmaruj ciasteczka białkiem za pomocą płaskiego pędzla, dzięki temu nabiorą złocistego koloru. Piecz przez ok. 20 - 30 min w temperaturze ok. 190°.

Ostudzone ciasteczka smaruj lukrem w dowolnym kolorze. Powierzchnia lukru będzie gładka, jeżeli rozsmarujesz go szerokim, ciepłym nożem (pomocz nóż w gorącej wodzie). Pamiętaj, że wszystkie ozdoby układa się na jeszcze nie wyschniętym lukrze, aby się do niego dobrze przykleiły.

Przechowuj ciasteczka w zamkniętych słojach lub pudełkach. Możesz też pozawijać je w folię aluminiową. Ciastka lubią przejmować obce zapachy, dlatego warto je szczelnie zamknąć.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
35 min.
Przystawki
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne