Kokosowy ryż z kurczakiem i warzywami
Składniki
2 woreczki ryżu basmati
500 ml wody kokosowej
150 ml mleczka kokosowego
3 łyżki majonezu
2 piersi z kurczaka
1 marchewka
1 papryka
1 pęczek szczypiorku
garść orzechów nerkowych
sól
pieprz
sok z cytryny
Opis

Woreczki z ryżem rozcinamy i przesypujemy ryż do garnka. Zalewamy go wodą kokosową i gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż ryż będzie miękki. Przykryty garnek zestawiamy z ognia i czekamy, aż ryż nieco przestygnie.

W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy piersi z kurczaka (ok. 20 minut). Mięso odcedzamy, studzimy i kroimy w kostkę.

Marchewkę kroimy w drobne słupki (najlepiej przy pomocy specjalnej obieraczki). Paprykę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek siekamy. Warzywa oraz mięso dodajemy do przestudzonego ryżu.

Mleczko kokosowe mieszamy z majonezem. Sos dodajemy do sałatki.

Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Całość dokładnie mieszamy.

Na suchej patelni prażymy orzechy nerkowe. Posypujemy nimi wierzch sałatki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
25 min.
Dania główne
2 miesiące temu
240 min.
Desery