Przepisy Kokosowa panna cotta
Składniki
150 ml śmietanki 36%
150 ml mleczka kokosowego
1/2 świeżego ananasa
80 g cukru
1 łyżka żelatyny
1 łyżka cytryny
4 łyżki gorącej wody
2 łyżki zimnej wody
pitaja (smoczy owoc) do dekoracji
Bita śmietana:
150 ml śmietanki 36%
1/2 szkl. wiórków kokosowych
1 łyżka cukru pudru
Opis

Śmietankę połącz z mleczkiem kokosowym w rondlu i podgrzewaj na wolnym ogniu stale mieszając. W momencie gotowania dodaj cukier i mieszaj aż cukier się rozpuści. Zdejmij rondel z ognia. 1 łyżkę żelatyny wymieszaj z 2 łyżkami zimnej wody, aby napęczniała, a następnie rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody. Żelatynę wlej do rondla i ponownie wszystko zagotuj, stale mieszając. Następnie dodaj sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Masę z rondla przelej do plastykowych bądź gumowych pojemników, z których łatwo będziesz mógł ją później wyjąć. Następnie pojemniki wstaw do lodówki do stężenia na ok. 1,5 godziny.

Przygotuj bitą śmietanę: dobrze schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z 1 łyżką cukru pudru, a następnie wymieszaj z wiórkami kokosowymi. Gotową włóż do lodówki.

Przygotuj mus: 1/4 świeżego ananasa zmiksuj na gładki mus, dodaj łyżkę cytryny i wymieszaj.

Zastygnięty deser i bitą śmietanę wyjmij z lodówki. Deser przełóż na talerze, polej musem ananasowym, udekoruj bitą śmietaną i smoczym owocem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
35 min.
Desery