Knedle
Składniki
1 kg ziemniaków
2 szkl. mąki pszennej
1 jajko
4 łyżki smalcu
sól
Opis

Ziemniaki umyj i ugotuj w skórce w osolonej wodzie. Następnie przestudź, obierz ze skóry i zmiel. Do ziemniaków dodaj mąkę, jajko i sól. Rękami zagnieć ciasto. Następnie uformuj wałek z ciasta i pokrój go na ok. 1,5 cm grubości plastry. W zwilżonych wodą dłoniach formuj kulki wielkości śliwki.

Na patelni rozgrzej smalec (2 łyżki) i obsmaż knedle z każdej strony. Formę do zapiekania również posmaruj smalcem (2 łyżki), przełóż kluski i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku do 230° przez ok. 15 min. Gotowe knedel podawaj z sosem grzybowym lub polane masłem z bułką tartą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne