Knedle z truskawkami
Składniki
Ciasto na knedle:
1 kg ziemniaków
2 szkl. mąki pszennej
1 jajko
3–4 łyżki mąki ziemniaczanej do podsypania
przyprawy: sól
Nadzienie:
1 kg truskawek
2 łyżki masła
1 łyżka bułki tartej
2 łyżki cukru pudru
Opis

Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe zasyp mąką, dodaj jajko i sól do smaku. Podsypując mąką ziemniaczaną, uformuj wałek, pokrój go na równe kawałki i rozklep je dłonią. Truskawki pozbaw szypułek, umyj, osusz i zawiń w każdy kawałek ciasta. Zlepiając brzegi, formuj kulki. Zagotuj wodę, lekko ją posól i wrzuć knedle. Gotuj je ok. 5 min od momentu zawrzenia wody. Masło roztop na patelni, dodaj łyżkę bułki tartej i 2 łyżki cukru pudru. Smaż do zarumienienia składników. Knedle podawaj polane słodką zasmażką.​

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje