Knedle śliwkowe w migdałowym cieście
Składniki
500 g ziemniaków
125 g mąki ziemniaczanej 
50 g płatków migdałów 
2 krople aromatu migdałowego 
1 jajko 
200 g śliwek 
30 g cukru pudru 
5 g cynamonu 
30 g masła 
sól
Sos cynamonowy:
100 ml śmietanki 30% 
2 żółtka
50 g cukru 
1/4 laski wanilii 
1 łyżeczka cynamonu 
10 ml burbonu 
Opis

Przygotuj sos cynamonowy. Do rondelka wlej śmietankę, dodaj cukier, wanilię, cynamon oraz burbon. Zagotuj razem. W misce rozmieszaj żółtka i wlej odrobinę gorącej śmietanki. Wymieszaj żółtka i przelej całość do reszty śmietanki. Wymieszaj razem i ponownie wstaw do grzania. Tym razem na małym  gazie i cały czas mieszaj,  aby nie zrobić „jajecznicy”. Śmietanka lekko zgęstnieje do konsystencji sosu. Przelej natychmiast do miseczki i odstaw.

Ziemniaki obierz i wstaw do gotowania. Jak tylko będą miękkie, to odsącz z wody i ugnieć jak na puree. Odstaw, aby lekko przestygły. Płatki migdałowe podpraż na suchej patelni na złoty kolor.

Umyj śliwki i wyjmij pestki. Przekrój na ćwiartki i obsyp cukrem pudrem i cynamonem. Z ziemniaków uklep równą podstawę i podziel ją na ćwiartki. Wybierz jedną z nich i wsyp na równo mąkę ziemniaczaną oraz jajko. Dodaj aromat migdałowy i zagnieć gładkie ciasto. Przygotuj wałek z ciasta ziemniaczanego i pokrój na równe porcje pod knedle. Każdą porcję rozpłaszcz w ręce i włóż śliwki tyle, ile zdołasz najwięcej. Zlep ciasto i uformuj kulę. Obsyp w prażonych płatkach migdałowych i dociśnij całość.

W garnku wstaw do gotowania wodę i lekko przypraw solą. Jak tylko woda zawrze, to wkładaj knedle i gotuj na lekkim ogniu, aż wypłyną – wtedy nakryj garnek i jeszcze potrzymaj kluski przez 3 minuty. Wyjmij z garnka i polej lekko masłem, aby się nie skleiły. Przełóż na półmisek, polej sosem cynamonowym. Posyp dodatkowo pozostałymi migdałami i cukrem pudrem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
15 min.
Desery
3 miesięcy temu
20 min.
Zupy
3 miesięcy temu
120 min.
Zupy
3 miesięcy temu
15 min.
Napoje