Kluski z makiem
Składniki
2 szklanki mąki
1 jajko
3/4 szklanki wody
przyprawy: sól
Masa makowa:
1 szklanka maku
3 łyżki miodu
½ szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki rodzynek
3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
1 pomarańcza
Opis

Zagnieć ciasto z mąki, wody i jajka. Rozwałkuj i posyp mąką. Wykrawaj dowolne kształty (klasycznie możesz pokroić w kwadraciki) i gotuj kluski we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10 min od momentu wypłynięcia.

Przygotuj skórkę pomarańczową: skórkę z pomarańczy namocz na godzinę w wodzie, co najmniej raz zmień wodę. W 1 l wody rozpuść ½ kg cukru, włóż skórkę do syropu i gotuj przez 1 godz., aż do zgęstnienie syropu. Wyjmij skórki i pozostaw do ostygnięcia. Pokrój je drobno w paseczki lub kosteczkę.

Przygotuj masę makową: namocz mak (15 min), odcedź i zalej wodą tak, aby go przykryła. Gotuj mak przez ok. 30 min i odcedź go ponownie. Ostudź i przepuść przez maszynkę dwa razy. Wymieszaj z miodem, śmietanką, orzechami i 1 łyżką posiekanej, smażonej skórki pomarańczowej, a następnie podgotuj przez ok. 10 min stale mieszając.

Możesz też użyć gotowej masy makowej, wówczas czas przygotowania potrawy znacznie się skróci.

Wymieszaj kluski z makiem. Możesz osobno podawać słodką śmietankę.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
240 min.
Desery
2 miesiące temu
25 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje