Kluski parowe z sosem owocowym
Składniki
2 jajka
250 ml ciepłego mleka
3 łyżki stopionego masła
500 g mąki
30 g drożdży
1/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
Sos owocowy:
300 g wydrylowanych wiśni
1/2 laski wanilii
50 ml soku pomarańczowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania
1
Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłym mlekiem. Następnie dodaj tyle łyżek mąki, ile potrzeba do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Przykryj zaczyn suchą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia. Przesiej do miski pozostałą mąkę, dodaj do niej jajka, sól i zaczyn. Zacznij wyrabiać. Kiedy ciasto zacznie odklejać się od brzegów, dodaj roztopione masło. Wyrabiaj energicznie, aż ciasto stanie się jednolite i miękkie. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2
W czasie, kiedy ciasto rośnie, przygotuj sos. Wiśnie włóż do rondelka i zasyp cukrem. Postaw na małym ogniu i dodaj wanilię w całości. Gotuj do momentu, aż wiśnie puszczą sok, a cukier całkowicie się rozpuści. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z sokiem pomarańczowym i dodaj do gotujących się owoców. Mieszając, zagotuj sos i zestaw z ognia.
3
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, odrywaj od niego kawałki o średnicy ok. 7 cm. Każdy kawałek utocz w dłoniach i spłaszcz delikatnie. Palcami złap krawędzie placuszka i mocno zlep je od spodu. Układaj kluski na wysypanej mąką stolnicy, zlepieniem od spodu. Zostaw chwilę do wyrośnięcia.
4
Szeroki garnek przykryj gazą i obwiąż sznureczkiem wokół brzegu. Na dno garnka nalej 10 cm wody i zagotuj. Na gazie układaj po 2 lub 3 kluski i przykryj szczelnie całość (najlepiej miską), a następnie paruj 10-12 min. Gorące kluski wykładaj na talerze i od razu podawaj polane owocowym sosem.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
155 min.
Dania główne
2 miesiące temu
120 min.
Desery