Kluseczki ziemniaczane z gulaszem z jelenia
Składniki
400 g łopatki z jelenia
400 g ziemniaków
100 g mąki pszennej
20 ml oliwy
1 jajko
6 gałązek  natki pietruszki
3 ziarna jałowca
3 ziarna ziela angielskiego
50 g marchewki
50 g selera
1 cebula
1 czosnek
100 g śliwek suszonych
100 ml wina czerwonego
20 ml oleju
50 g boczku wędzonego
1 bułka pszenna
30 g masła
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Mięso umyj dokładnie i wytrzyj w kuchenny ręcznik. Przełóż mięso na deskę i pokrój na kawałki. Włóż do miski i zalej winem. Jałowiec i ziele utłucz w moździerzu. Dodaj przyprawy do wina. Cebulę, czosnek, marchew i seler obierz, następnie pokrój w duże plasterki i dodaj do mięsa. Wymieszaj razem i przykryj miskę folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 24 godziny do kruszenia. Dzięki marynacie mięso będzie delikatniejsze.

Mięso wyjmij z marynaty. W rondlu rozgrzej olej. Kawałki mięsa oprósz w mące i podsmaż, aż dobrze się zrumienią. Dopiero teraz wlej całą marynatę wraz z warzywami i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE powoli. W trakcie dolej bulion i gotuj, aż mięso będzie idealnie miękkie.

W tym czasie obierz ziemniaki i wstaw do gotowania w osolonej wodzie. Jak tylko zmiękną, to odlej wodę i odstaw, aby ziemniaki lekko przestygły. Następnie utłucz je tłuczkiem lub przeciśnij kolejno przez prasę. Wbij jedno jajko i dosyp mąkę ziemniaczaną.

Dwie gałązki natki pietruszki posiekaj i dodaj do ciasta. Wymieszaj dokładnie, tak aby uzyskać elastyczne ciasto, swobodnie odchodzące od palców. Przełóż je następnie na deskę i palcami obu dłoni uformuj długi rulon. Odcinaj kluseczki nożem pod kątem – podobnie jak kopytka.

Wstaw osoloną wodę do gotowania. Jak tylko się zagotuje, wkładaj kluski i delikatnie mieszaj. Po wypłynięciu na wierzch gotuj jeszcze przez minutę na małym ogniu.

Pod koniec duszenia mięsa dodaj całe śliwki suszone i przypraw całość do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Teraz dodaj masło – podkreśli ono smak mięsa i nada potrawie charakterystyczną szklistość.

Bułkę pokrój w kostkę, jak na grzanki. Boczek wędzony pokrój w słupki. Na suchej patelni podsmaż boczek. Jak tylko zacznie się rumienić, dodaj bułkę. Smaż powoli, aż boczek całkowicie się wytopi, a grzanki zrumienią.

Kluseczki rozłóż na półmisku, obok nałóż porcję aromatycznego mięsa. Do dekoracji użyj grzanek z chrupiącym boczkiem i posiekanej natki pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
25 min.
Zupy