Przepisy Kluseczki ziemniaczane z gulaszem z jelenia

Składniki

400 g łopatki z jelenia

400 g ziemniaków

100 g mąki pszennej

20 ml oliwy

1 jajko

6 gałązek  natki pietruszki

3 ziarna jałowca

3 ziarna ziela angielskiego

50 g marchewki

50 g selera

1 cebula

1 czosnek

100 g śliwek suszonych

100 ml wina czerwonego

20 ml oleju

50 g boczku wędzonego

1 bułka pszenna

30 g masła

przyprawy: sól, pieprz czarny

Opis

Mięso umyj dokładnie i wytrzyj w kuchenny ręcznik. Przełóż mięso na deskę i pokrój na kawałki. Włóż do miski i zalej winem. Jałowiec i ziele utłucz w moździerzu. Dodaj przyprawy do wina. Cebulę, czosnek, marchew i seler obierz, następnie pokrój w duże plasterki i dodaj do mięsa. Wymieszaj razem i przykryj miskę folią spożywczą. Wstaw do lodówki na 24 godziny do kruszenia. Dzięki marynacie mięso będzie delikatniejsze.

Mięso wyjmij z marynaty. W rondlu rozgrzej olej. Kawałki mięsa oprósz w mące i podsmaż, aż dobrze się zrumienią. Dopiero teraz wlej całą marynatę wraz z warzywami i duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE powoli. W trakcie dolej bulion i gotuj, aż mięso będzie idealnie miękkie.

W tym czasie obierz ziemniaki i wstaw do gotowania w osolonej wodzie. Jak tylko zmiękną, to odlej wodę i odstaw, aby ziemniaki lekko przestygły. Następnie utłucz je tłuczkiem lub przeciśnij kolejno przez prasę. Wbij jedno jajko i dosyp mąkę ziemniaczaną.

Dwie gałązki natki pietruszki posiekaj i dodaj do ciasta. Wymieszaj dokładnie, tak aby uzyskać elastyczne ciasto, swobodnie odchodzące od palców. Przełóż je następnie na deskę i palcami obu dłoni uformuj długi rulon. Odcinaj kluseczki nożem pod kątem – podobnie jak kopytka.

Wstaw osoloną wodę do gotowania. Jak tylko się zagotuje, wkładaj kluski i delikatnie mieszaj. Po wypłynięciu na wierzch gotuj jeszcze przez minutę na małym ogniu.

Pod koniec duszenia mięsa dodaj całe śliwki suszone i przypraw całość do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Teraz dodaj masło – podkreśli ono smak mięsa i nada potrawie charakterystyczną szklistość.

Bułkę pokrój w kostkę, jak na grzanki. Boczek wędzony pokrój w słupki. Na suchej patelni podsmaż boczek. Jak tylko zacznie się rumienić, dodaj bułkę. Smaż powoli, aż boczek całkowicie się wytopi, a grzanki zrumienią.

Kluseczki rozłóż na półmisku, obok nałóż porcję aromatycznego mięsa. Do dekoracji użyj grzanek z chrupiącym boczkiem i posiekanej natki pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
35 min.
Desery
2 3 4