Przepisy Kluseczki jaglane z twarożkiem i suszonymi pomidorami
Składniki
200 g kaszy jaglanej ugotowanej 
100 g twarożka 
2 jajka 
50 g mąki kukurydzianej 
50 g mąki ziemniaczanej
50–80 g płatków jaglanych 
30 g suszonych pomidorów 
50 g masła 
natka pietruszki 
przyprawy: sól, pieprz
Sposób przygotowania
1
Kaszę przełóż do miski, dodaj pokruszony twaróg i wymieszaj. Wbij jajka, przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Pokrój drobno suszone pomidory i natkę pietruszki. Wsyp mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą. Wymieszaj – jeśli ciasto na kluseczki będzie za rzadkie, wsyp płatki jaglane.  
2
Na desce podziel ciasto na kawałki i każdy zroluj w wałek. Pokrój nożem na talarki i posyp płatkami jaglanymi.
3
Wstaw wodę do gotowania. Jak tylko woda się zagotuje, lekko ją posól i wrzucaj kluseczki. Gotuj przez 3–4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. 
4
Gotowe kluseczki przełóż na półmisek. Dodatkowo dodaj kawałki masła. Dekoruj listkami natki pietruszki i od razu podawaj.  
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje