Klopsy w sosie pomidorowym
Składniki
800 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
1 czerstwa kajzerka
mleko lub woda do namoczenia bułki
1 cebula
1-2 jajka
1/2 szkl. mąki do obtaczania
kilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia
przyprawy: pieprz, sól, oregano
Sos:
puszka krojonych pomidorów bez skóry
2/3 szkl. wody
garść świeżej bazylii
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
przyprawy: sól, pieprz, cukier, sos sojowy jasny
Opis

Kajzerkę namocz w ciepłym mleku lub ciepłej wodzie, odciśnij. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oliwie, ostudź i wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj kajzerkę, rozbełtane jajka, oregano, oraz sól i pieprz do smaku – wyrób na jednolita masę. Z mięsa uformuj małe klopsiki. Mąkę przesyp na talerz i obtocz w niej dokładnie kotlety. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż klopsiki ze wszystkich stron na jasno złoto.

Na patelnię po klopsikach wlej zawartość puszki z pomidorami, wodę, dużą porcję sosu sojowego, szczyptę cukru, sok z cytryny lub ocet i doprowadź całość do wrzenia. Następnie duś na średnim ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Pod koniec dodaj posiekaną bazylię. Klopsiki podawaj z ryżem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
35 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
255 min.
Napoje