Przepisy Klopsy w sosie pomidorowym

Składniki

800 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego

1 czerstwa kajzerka

mleko lub woda do namoczenia bułki

1 cebula

1-2 jajka

1/2 szkl. mąki do obtaczania

kilka łyżek oliwy z oliwek do smażenia

przyprawy: pieprz, sól, oregano

Sos:

puszka krojonych pomidorów bez skóry

2/3 szkl. wody

garść świeżej bazylii

1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego

przyprawy: sól, pieprz, cukier, sos sojowy jasny

Opis

Kajzerkę namocz w ciepłym mleku lub ciepłej wodzie, odciśnij. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na oliwie, ostudź i wymieszaj z mielonym mięsem. Dodaj kajzerkę, rozbełtane jajka, oregano, oraz sól i pieprz do smaku – wyrób na jednolita masę. Z mięsa uformuj małe klopsiki. Mąkę przesyp na talerz i obtocz w niej dokładnie kotlety. Na patelni rozgrzej oliwę i usmaż klopsiki ze wszystkich stron na jasno złoto.

Na patelnię po klopsikach wlej zawartość puszki z pomidorami, wodę, dużą porcję sosu sojowego, szczyptę cukru, sok z cytryny lub ocet i doprowadź całość do wrzenia. Następnie duś na średnim ogniu pod przykryciem ok. 20 min. Pod koniec dodaj posiekaną bazylię. Klopsiki podawaj z ryżem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 10.10-16.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4