Klopsiki w sosie koperkowym
Składniki
Klopsiki:
1/2 kg mięsa mielonego
1 szkl. wody
1 czerstwa kajzerka
2 białka
1 łyżka mąki
przyprawy: sól, pieprz
Wywar:
1 marchew
1 pietruszka
1 plaster selera
5 cm pora
3 szkl. wody
1 liść laurowy
Sos koperkowy:
ok. 1 szkl. wywaru
1 łyżka mąki (może być więcej, jeśli sos będzie za rzadki)
4 łyżki mleka
1 łyżką śmietanki słodkiej
pęczek posiekanego kopru
Opis

Przygotuj klopsiki: kajzerkę namocz w szklance ciepłej wody, by zmiękła. Do zmielonego mięsa dodaj dobrze odciśniętą z wody bułkę. Dobrze razem wymieszaj. Białko ubij na sztywną pianę i dodaj do mięsa. Następnie dodaj 1 łyżkę mąki i dopraw solą oraz pieprzem do smaku. Z mięsnej masy formuj okrągłe, nieduże pulpeciki.

Przygotuj wywar: marchewkę, pietruszkę, selera i pora obierz, opłucz i wrzuć do wrzącej osolonej wody. Dodaj listek laurowy. Do wody z warzywami włóż klopsiki i gotuj do miękkości jarzyn. Ugotowane warzywa i pulpeciki wyjmij. Na bazie wywaru przygotuj sos koperkowy.

Przygotuj sos: mąkę wymieszaj z mlekiem. Następnie rozprowadź z 3 łyżkami ciepłego wywaru i powoli wlej do pozostałej reszty w garnku. Całość mieszaj aż zgęstnieje. Zdejmij z ognia. Dodaj śmietankę i drobno posiekany koper – wymieszaj. Do sosu włóż klopsiki i chwilkę podgrzej, ale nie gotuj. Podawaj z ziemniakami lub ryżem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Sałatki
2 miesiące temu
45 min.
Desery
2 miesiące temu
45 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Zupy