Przepisy Klasyczna zupa z pieczonych pomidorów w oliwie tymiankowej
Składniki
6 pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
30 ml oliwy z oliwek
20 g masła
1 gałązka tymianku
100 g kwaśnej śmietany
1/4 pęczka szczypiorku
przyprawy: sól, pieprz czarny, cukier
Opis

Pomidory dokładnie umyj i natnij nożem skórę na krzyż. Warzywa przełóż do głębokiej miski i zalej wrzątkiem do ich całkowitego zakrycia. Jak tylko skóra na nacięciu zacznie się odwijać, wyjmij pomidory i ostudź pod zimną wodą. Obierz ze skórki. Przekrój na pół i wytnij twardą część od szypułki. Pomidory przełóż do porcelanowej formy, polej oliwą i przypraw rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz solą. Pomiędzy pomidory połóż tymianek. Warzywa wstaw do piekarnika i nastaw temperaturę na ok. 200°. Jak tylko końcówki pomidorów się zrumienią, wyjmij formę z piekarnika.

Rozgnieć widelcem pomidory na małe kawałki. Przelej do garnka pieczone pomidory i podgrzej na lekkim ogniu. Ewentualnie dolej trochę wody, aby pomidory nabrały konsystencji gęstej zupy. Dopraw zupę masłem i jeszcze do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą cukru. Wlej zupę do talerza. Łyżką dekoracyjnie nałóż na wierzch kwaśną śmietaną i posyp szczypiorkiem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Zupy