Przepisy Klasyczna zupa z pieczonych pomidorów w oliwie tymiankowej

Składniki

6 pomidorów

1 cebula

1 ząbek czosnku

30 ml oliwy z oliwek

20 g masła

1 gałązka tymianku

100 g kwaśnej śmietany

1/4 pęczka szczypiorku

przyprawy: sól, pieprz czarny, cukier

Opis

Pomidory dokładnie umyj i natnij nożem skórę na krzyż. Warzywa przełóż do głębokiej miski i zalej wrzątkiem do ich całkowitego zakrycia. Jak tylko skóra na nacięciu zacznie się odwijać, wyjmij pomidory i ostudź pod zimną wodą. Obierz ze skórki. Przekrój na pół i wytnij twardą część od szypułki. Pomidory przełóż do porcelanowej formy, polej oliwą i przypraw rozgniecionym ząbkiem czosnku oraz solą. Pomiędzy pomidory połóż tymianek. Warzywa wstaw do piekarnika i nastaw temperaturę na ok. 200°. Jak tylko końcówki pomidorów się zrumienią, wyjmij formę z piekarnika.

Rozgnieć widelcem pomidory na małe kawałki. Przelej do garnka pieczone pomidory i podgrzej na lekkim ogniu. Ewentualnie dolej trochę wody, aby pomidory nabrały konsystencji gęstej zupy. Dopraw zupę masłem i jeszcze do smaku świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą cukru. Wlej zupę do talerza. Łyżką dekoracyjnie nałóż na wierzch kwaśną śmietaną i posyp szczypiorkiem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4