Wyparz słoiki i nakrętki. Umyj warzywa. Na dno każdego ze słoików wrzuć czosnek, liść laurowy...
1 kg ogórków gruntowych
1 kg papryki
1 kg minipatisonów
10 cm korzenia chrzanu
12-18 baldachimów kopru
czosnek (3–5 na słoik)
6 liści laurowych
sól niejodowana, kamienna do przetworów (3/4 łyżki na litr wody)
chili (opcjonalnie)
6 słoików 0,9 l
Wyparz słoiki i nakrętki. Umyj warzywa. Na dno każdego ze słoików wrzuć czosnek, liść laurowy, pokrojony chrzan i po 2–3 baldachimy kopru.
Warzywa ułóż warstwami i ciasno w słoikach (paprykę pokrój w grubsze paski). Jeżeli lubisz ostre warzywa, dodaj też chili. Najlepiej, gdy ostatnią warstwą będą ogórki, które można ciasno dopchać do słoików.
Sól rozmieszaj ze szklanką wrzątku i uzupełnij zimą wodą. Zalej warzywa. Zamknij słoiki. Pamiętaj, aby warzywa nie wystawały ponad wodę.
Ustaw słoiki na tackach. Podczas kiszenia warzyw woda może buzować i wylewać się ze słoików.
Warzywa ukiszone są po 8–10 dniach. Po tym czasie przenieś kiszonkę w chłodne miejsce (lodówka lub piwnica). Kiszenie wtedy bardzo zwalnia.
Więcej informacji
Więcej informacji
© 2019 Tesco Polska Sp. z o.o.