Przepisy Kiszone warzywa

Składniki

1 kg ogórków gruntowych
1 kg papryki czerwonej
1 kg patisonów (mini)
10 cm korzenia chrzanu
12 świeżych koperków (od 12 do 18 baldachimów kopru)
czosnek (od 3 do 5 ząbków na słoik)
6 liści laurowych
sól kamienna do przetworów (niejodowana, 0,75 łyżki na litr wody)
papryczka chilli (opcjonalnie)
6 słoików (0,9 litrowy)

Opis

Wyparz słoiki i nakrętki. Umyj warzywa. Na dno każdego ze słoików wrzuć czosnek, liść laurowy, pokrojony chrzan i po 2–3 baldachimy kopru.

Warzywa ułóż warstwami i ciasno w słoikach (paprykę pokrój w grubsze paski). Jeżeli lubisz ostre warzywa, dodaj też chili. Najlepiej, gdy ostatnią warstwą będą ogórki, które można ciasno dopchać do słoików.

Sól rozmieszaj ze szklanką wrzątku i uzupełnij zimą wodą. Zalej warzywa. Zamknij słoiki. Pamiętaj, aby warzywa nie wystawały ponad wodę.

Ustaw słoiki na tackach. Podczas kiszenia warzyw woda może buzować i wylewać się ze słoików.

Warzywa ukiszone są po 8–10 dniach. Po tym czasie przenieś kiszonkę w chłodne miejsce (lodówka lub piwnica). Kiszenie wtedy bardzo zwalnia.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 29.10-4.11.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8