Kiszone rzodkiewki
Składniki
5 pęczków średniej wielkości rzodkiewek
1 i 1/2 łyżeczki gorczycy
6 liści laurowych
15 ziarenek ziela angielskiego
1 pęczek kopru
1 czosnek
1 papryczka pepperoni (opcjonalnie)
1 czubata łyżka soli kamiennej do przetworów (niejodowanej)
ok. 1 i 1/2 l przegotowanej i ostudzonej wody
3 słoiki o pojemności 650 ml
Opis

Wyparz słoiki. Odetnij liście od rzodkiewek. Umyj rzodkiewki. Na dno słoików wyłóż koper, gorczycę, liście laurowe i ziele angielskie. Następnie ułóż ciasno rzodkiewki, przetykając je czosnkiem. Jeśli lubisz pikantne dania, dodaj papryczkę. Wodę wymieszaj z solą i dodaj do słoików.

Małosolne rzodkiewki możesz jeść już po 3–4 dniach. Po ok. 10 dniach rzodkiewki są ukiszone i możesz przenieść je w chłodniejsze miejsce.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
135 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
30 min.
Zupy