Kiszone cytryny z solą himalajską i chili
Składniki
6 małych cytryn do kiszenia
sok z 1 cytryny
80 g soli himalajskiej
1 papryczka chili
2 liście laurowe
pieprz czerwony
1/2 laski cynamonu
Opis

Cytryny bardzo dokładnie umyj. Przekrój je na krzyż, ale nie do końca. Dzięki temu łatwiej się ukiszą. Przesyp cytryny solą i ułóż w wysokim słoju, przy okazji mocno ugniatając. Następnie wlej sok wyciśnięty z cytryny i włóż cynamon, pieprz, chili i liście laurowe. Wlej wode do zakrycia cytryn.

Zakręć słoik i ustaw w zacienionym miejscu. Co kilka dni potrząsaj słoikiem, aby sól rozchodziła się równomiernie. Cytryny będą gotowe po ok. 4 tygodniach. Wtedy wstaw je do lodówki. Możesz też przełożyć cytryny do mniejszych słoików. Pokrój cytryny na kawałki i wykorzystuj jako przyprawę do duszonych mięs (zwłaszcza drobiu) i warzyw zielonych, takich jak szparagi czy brokuły.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
25 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
120 min.
Zupy