Przepisy Kiszone cytryny z solą himalajską i chili

Składniki

6 małych cytryn do kiszenia

sok z 1 cytryny

80 g soli himalajskiej

1 papryczka chili

2 liście laurowe

pieprz czerwony

1/2 laski cynamonu

Opis

Cytryny bardzo dokładnie umyj. Przekrój je na krzyż, ale nie do końca. Dzięki temu łatwiej się ukiszą. Przesyp cytryny solą i ułóż w wysokim słoju, przy okazji mocno ugniatając. Następnie wlej sok wyciśnięty z cytryny i włóż cynamon, pieprz, chili i liście laurowe. Wlej wode do zakrycia cytryn.

Zakręć słoik i ustaw w zacienionym miejscu. Co kilka dni potrząsaj słoikiem, aby sól rozchodziła się równomiernie. Cytryny będą gotowe po ok. 4 tygodniach. Wtedy wstaw je do lodówki. Możesz też przełożyć cytryny do mniejszych słoików. Pokrój cytryny na kawałki i wykorzystuj jako przyprawę do duszonych mięs (zwłaszcza drobiu) i warzyw zielonych, takich jak szparagi czy brokuły.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 10.10-16.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4