Kiszone cytryny z rozmarynem
Składniki
16 cytryn ekologicznych (bez wosku)
14 łyżek soli do kiszonek i przetworów (bez jodu)
2 gałązki rozmarynu
1 l wody (przegotowanej i ostudzonej)
słoik o pojemności 3 l
Opis

Cytryny wyszoruj pod bieżącą wodą. Następnie sparz je wrzątkiem. 12 cytryn natnij na krzyż. Nie przecinaj ich jednak do końca.

Słoik wyparz. Wsyp do naciętych cytryn po 1 łyżce soli i ułóż w słoiku. Rozmaryn wciśnij między cytryny. Na koniec wyciśnij sok z pozostałych cytryn i dodaj do słoika. Wodę wymieszaj z 2 łyżkami soli. Taki roztwór również dodaj do cytryn w słoiku.

Słoik postaw w zacienionym miejscu i kiś ok. 1 miesiąca. Co kilka dni potrząśnij słoikiem. Po tym czasie przełóż cytryny do mniejszych słoików i przechowuj je w lodówce. Cytryny w kiszonej wersji to znakomity dodatek do mięs duszonych, pieczonych i smażonych. 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne