Przepisy Kisiel żurawinowy z kardamonem

Składniki

250 g świeżej żurawiny

2 i 1/2 szkl. wody

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

cukier lub np. ksylitol

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

Do podania:

śmietana lub jogurt

Opis

Opłucz żurawinę. Zalej 2 szklankami wrzątku i gotuj 10 minut. Żurawinę zmiksuj i przetrzyj przez sitko. Dodaj cukier (odpowiednie będzie 6 płaskich łyżeczek, ale jeżeli lubisz bardzo słodki smak, możesz dodać więcej ) i kardamon. W 1/2 szklanki wody wymieszaj mąkę. Dodaj do żurawiny, zamieszaj i zagotuj. Gotowy kisiel przelej do pucharków. Na wierzch polej go śmietaną lub jogurtem.

Jeśli w swojej kuchni znajdziesz sok żurawinowy, dodaj odrobinę do kisielu, a wzmocnisz jego smak. Pamiętaj jednak, by wtedy dodać mniej cukru. Zamiast świeżej żurawiny, możesz wykorzystać suszoną. Wtedy również należy dodać mniej cukru. Lubisz bardziej płynny kisiel? Dodaj odrobinę więcej wody.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4