Przepisy Kieszonki ze schabu nadziewane pieczarkami i gorgonzolą
Składniki
1 kg schabu bez kości
300 pieczarek
150 g sera gorgonzola
2 białe cebule
3 gałązki natki pietruszki
2 ząbki czosnku
przyprawy: sól, pieprz
Salsa:
50 g rukoli
100 g pomidorów
1 szalotka
1 ząbek czosnku
100 ml oliwy
1/2 cytryny
przyprawy: sól, pieprz czarny
Sposób przygotowania
1
Schab umyj i odsącz na kuchennym ręczniku. Nożem z cienkim czubkiem zetnij błony z wierzchu schabu. Natnij schab tak, jak kroi się plastry o grubości 0,5 cm, ale nie nacinaj do końca. Następnie znów natnij schab o tej samej grubości, ale tym razem przetnij mięso do końca. W ten sposób powstaną kieszonki, gotowe do faszerowania. Odłóż kotlety na deskę i rozłóż brzegi każdego z nich.
2
Przygotuj farsz. Pieczarki umyj. Cebule i czosnek obierz. Pokrój drobno wszystkie składniki i przełóż do miski.
3
Pokrój natkę pietruszki i dodaj do pieczarek. Przypraw całość lekko solą i świeżo mielonym pieprzem. Ser pokrój na kawałki i dodaj do farszu. Całość wymieszaj.
4
Do każdej kieszonki ze schabu włóż 1 łyżkę farszu. Nakryj farsz płatem mięsa i lekko dociśnij. Zepnij mięso wykałaczkami w dwóch lub nawet trzech miejscach. Możesz jeszcze przed grillowaniem przyprawić je lekko solą i pieprzem.
5
Połóż kieszonki ze schabu na dobrze rozgrzanym grillu. Grilluj z każdej strony ok. 15 minut, a potem odłóż mięso na brzeg kratki, aby dopiekło się w środku.
6
Przygotuj salsę. Umyj rukolę i przełóż do naczynia, w którym można miksować. Dodaj oliwę, czosnek, sól i pieprz. Zmiksuj składniki na gładki sos.
7
Pomidory pokrój w kostkę i dodaj do salsy. Cytrynę obierz ze skórki i wyciśnij sok do sosu. Skórkę cytryny drobno pokrój. Na koniec dodaj pokrojoną szalotkę i skórkę. Wymieszaj i dopraw do smaku.
8
Kotlety ułóż na półmisku i polej salsą z rukoli i pomidorów.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
15 min.
Desery
3 miesięcy temu
120 min.
Przystawki