Keks świąteczny
Składniki
300 g bakalii (rodzynek, suszonej papai i orzechów)
5 jajek
200 g masła
60 ml oleju
300 g mąki pszennej + 1 łyżka do bakalii
200 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki aromatu rumowego
Dodatkowo:
50 ml mleka w temperaturze pokojowej
Opis

Wymieszaj mąkę z proszkiem. Bakalie wymieszaj z łyżką mąki. Jajka ubij z cukrem i z solą na jasną puszystą masę. Dodaj olej i wymieszaj.

W osobnym naczyniu utrzyj mikserem masło na puch. Powoli, miksując, dodaj masę jajeczną. Wyłącz mikser. Dodaj do masy mąkę i wymieszaj łyżką. Dodaj bakalie i aromat – całość wymieszaj.

Wylej ciasto do wysmarowanej tłuszczem i oprószoną mąką formy 9x30 cm. Wstaw ciasto do nagrzanego do 170° piekarnika na ok. 1 godzinę. Ciasto będzie upieczone, kiedy wbity w nie drewniany patyczek po wyciągnięciu pozostanie suchy.

Przed podaniem ciasto polukruj lub posyp cukrem pudrem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje