Kawior z kurek
Składniki
​200 g kurek
4-5 cebulek szalotek
2 jajka
25 ml oliwy z oliwek
6 kromek chleba
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej pietruszki
2 łyżki posiekanego szczypioru lub 1/2 posiekanej cebuli
przyprawy: sól, grubo mielony pieprz czarny
Opis

Kurki umyj, dokładnie oczyść i posiekaj. Szalotkę oraz czosnek obierz i drobniutko posiekaj. Olej podgrzej na patelni, dodaj posiekane kurki, szalotkę oraz czosnek. Smaż na słabym ogniu przez 5 min, stale mieszając. Dopraw solą i pieprzem. Grzyby powinny puścić sok. Podgrzewaj je ok. 30 min na wolnym ogniu, aż sok wyparuje, a grzyby staną się brązowe i suche. Pozostaw do ostudzenia, a następnie zmiksuj blenderem.

Jajka umyj, ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i pokrój w kostkę. Pietruszkę i szczypior (lub cebulę) umyj, osusz i drobno pokrój. Wymieszaj z jajkami, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Chleb pokrój na kromki, odetnij skórki i pokrój kromki na kwadraty o bokach ok. 5,5 cm. Podpiecz je w piekarniku do zarumienienia. Ułóż grzanki z chleba na talerzu, na grzankach połóż posiekane jajka a następnie kawior z kurek. Udekoruj listkami pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje