Przepisy Kawałki wołowiny duszone z boczniakami w sosie śmietankowym
Składniki
​500 g kluseczek jajecznych lanych
400 g wołowiny gulaszowej
ok. 120 g boczniaki
1 cebula
1 czosnek
1 l bulionu warzywnego
150 g śmietanki 30%
1/4 pęczka natki pietruszki
30 g masła
30 ml oliwy
20 g mąki pszennej
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Wołowinę umyj i odsącz na kuchennym ręczniku. W rondelku płaskim rozgrzej oliwę. Mięso przypraw solą i pieprzem, a następnie oprósz w mące pszennej – dzięki temu podczas smażenia mięso będzie soczyste. Smaż na złoty kolor.

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do smażonej wołowiny. Wlej wino i jak tylko odparuje alkohol, wlej litr bulionu warzywnego. Mięso gotuj powoli pod przykryciem aż będzie miękkie (ok. 50 minut). Sosu nie trzeba już dodatkowo zagęszczać PORADA KONTEKSTOWA - ZAGĘSZCZANIE. Jest on wystarczająco gęsty, dzięki mące ze smażenia mięsa.

Boczniaki porozrywaj na paski. W patelni ogrzej oliwę i smaż grzyby do zrumienienia. Dodaj boczniaki do wołowiny i wlej śmietankę. Dzięki niej sos nabierze aksamitnego smaku. Na teflonowej patelni rozpuść masło i podsmaż lane kluski. Przypraw lekko solą. Rozłóż kluseczki na talerzu, pozostawiając w środku miejsce na wołowinę z boczniakami. Wyłóż kawałki mięsa z grzybami. Całe danie udekoruj listkami natki pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
20 min.
Zupy
3 miesięcy temu
15 min.
Napoje
3 miesięcy temu
10 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
10 min.
Napoje