Przepisy Kawałki wołowiny duszone z boczniakami w sosie śmietankowym

Składniki

​500 g kluseczek jajecznych lanych

400 g wołowiny gulaszowej

ok. 120 g boczniaki

1 cebula

1 czosnek

1 l bulionu warzywnego

150 g śmietanki 30%

1/4 pęczka natki pietruszki

30 g masła

30 ml oliwy

20 g mąki pszennej

przyprawy: sól, pieprz czarny

Opis

Wołowinę umyj i odsącz na kuchennym ręczniku. W rondelku płaskim rozgrzej oliwę. Mięso przypraw solą i pieprzem, a następnie oprósz w mące pszennej – dzięki temu podczas smażenia mięso będzie soczyste. Smaż na złoty kolor.

Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do smażonej wołowiny. Wlej wino i jak tylko odparuje alkohol, wlej litr bulionu warzywnego. Mięso gotuj powoli pod przykryciem aż będzie miękkie (ok. 50 minut). Sosu nie trzeba już dodatkowo zagęszczać PORADA KONTEKSTOWA - ZAGĘSZCZANIE. Jest on wystarczająco gęsty, dzięki mące ze smażenia mięsa.

Boczniaki porozrywaj na paski. W patelni ogrzej oliwę i smaż grzyby do zrumienienia. Dodaj boczniaki do wołowiny i wlej śmietankę. Dzięki niej sos nabierze aksamitnego smaku. Na teflonowej patelni rozpuść masło i podsmaż lane kluski. Przypraw lekko solą. Rozłóż kluseczki na talerzu, pozostawiając w środku miejsce na wołowinę z boczniakami. Wyłóż kawałki mięsa z grzybami. Całe danie udekoruj listkami natki pietruszki.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4