Kawałki dyni w czekoladzie dekorowane lukrem i watą cukrową
Składniki
​400 g dyni
100 g cukru
1/2 kory cynamonu
1/4 laski wanilii
1 gwiazdka anyżu
10 g korzenia imbiru
1/4 cytryny
200 g kuwertury czekoladowej
200 g cukru pudru
1 białko
2 łyżki wody
50 g naturalnej waty cukrowej
Opis

Dynię pokrój długim nożem na kawałki i za pomocą łyżki wyjmij pestki wraz z włóknami. Dynię pokrój na mniejsze kawałki, a następnie odkrój nożem skórę.

W rondelku w 300 ml wody zagotuj cukier, dodaj wanilię, anyż, kawałki imbiru oraz cynamon. Gotuj syrop przez ok. 10 minut, następnie dodaj otartą skórkę z cytryny i sok. Do syropu dodaj kawałki dyni i gotuj powoli przez ok. 15 minut. Ważne, aby dynia stała się miękka, ale wciąż chrupiąca. Gotową dynię odsącz na sitku, a następnie każdy kawałek dodatkowo na papierowym ręczniku (kawałki dyni muszą być suche, aby czekolada dobrze się do nich przylepiła).

W garnku zagotuj wodę. Do miski wrzuć połamaną na kawałki czekoladę (uwaga! miska musi być całkowicie sucha i czysta – inaczej czekolada może się zważyć i stwardnieje). Następnie połóż ją na garnku z parującą wodą. Czekoladę mieszaj od czasu do czasu, aby równo się rozpuściła.

Przygotuj talerz lub blachę wyłożoną pergaminem. Kawałki dyni nabijaj na bambusowe patyczki i maczaj w czekoladzie. Następnie przekładaj kawałki na pergamin i okręcając patyczkiem zsuwaj dynię na papier. Zostaw do zastygnięcia czekolady.

Gotowe czekoladowe dynie ułóż na talerzu w formie piramidy. Przygotuj lukier: za pomocą trzepaczki wymieszaj białko z wodą i cukrem pudrem na puszystą masę lukrową. Łyżeczką poprowadź cienkie strużki dekoracyjnie. Na koniec wokół kawałków dyni poukładaj kłębki waty cukrowej, tak by tworzyły pajęczynę.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery