Przepisy Kawa po irlandzku
Składniki
100 ml świeżej kawy
30 ml irlandzkiej whiskey 
1 płaska łyżka cukru trzcinowego
40 ml śmietanki 30% + 1 łyżeczka cukru
3 ziarna kawy do dekoracji
Opis

Szklankę do Irish coffee podgrzej, wlewając do niej wrzątek z czajnika. Po 2 minutach wodę wylej. Na dno szklanki wlej whisky i dodaj łyżkę trzcinowego cukru. W międzyczasie przygotuj porcję kawy z ekspresu lub zwykłej zaparzonej w osobnej filiżance.

Śmietankę z jedną łyżeczką cukru lekko ubij, ale nie na sztywno. Kawę przelej do szklanki, wymieszaj lekko z whisky i cukrem. Cukier powinien opaść na dno.

Na wierzch delikatnie nałóż ubitą śmietanę. Na koniec udekoruj ziarenkami kawy. Podawaj z grubą rurką i długą łyżką.

 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
75 min.
Zupy