Przepisy Kasztany na piaskowym spodzie piernikowym

Składniki

300 g kasztanów 

100 g cukru 

20 g masła 

30 ml wina białego wytrawnego 

Spód: 

100 g mąki 

50 g mąki ziemniaczanej 

50 g cukru 

2 jajka 

50 g masła 

60 ml mleka 

1 łyżeczka proszku do pieczenia 

1 łyżeczka mieszanki do piernika 

150 ml śmietanki 36% 

4 listki mięty

Sposób przygotowania

 alt=
1

Kasztany umyj i natnij łupinę nożem, aby równo pękły podczas pieczenia. W przeciwnym razie łupinę kasztana rozerwie para wodna, która podczas pieczenia gromadzi się w miąższu. Rozgrzej piekarnik do temp. 200°. Ułóż kasztany na blasze i wstaw do pieczenia na ok. 10 lub 15 min w zależności od ich wielkości. Gdy kasztany pękną w miejscu nacięcia, pozostaw je w piekarniku jeszcze 3-4 min, aby osuszyły się z pary wodnej. Wyciągnij kasztany z piekarnika do ostygnięcia. Obierz je z łupin i pokrój na kawałki.

 alt=
2

W rondelku podgrzej cukier na lekki karmel i dodaj masło. Gdy masło rozpuści się, dolej wino. Poczekaj aż przestanie się burzyć i dopiero wtedy dodaj kasztany. Podgotuj je chwilę i odstaw do ostygnięcia.

 alt=
3

W misce wymieszaj miękkie masło z jajkami i cukrem. Mieszając, dosyp też przyprawę do piernika. Mąkę pszenną wymieszaj z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Następnie do masy jajeczno-maślanej wsyp mąkę i wlej mleko.

 alt=
4

Formy do pieczenia natrzyj masłem lub wyłóż papierem. Nałóż porcje ciasta i wyrównaj wierzch. Ponownie rozgrzej piekarnik tym razem do temp. 170° i wstaw spody do pieczenia na ok. 15-20 min. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto jest wypieczone. Jak to zrobić? Wbij bambusowy patyczek w środek ciasta. Jeśli patyczek jest suchy, ciasto jest gotowe. Wyjmij spody z piekarnika i odstaw do ostygnięcia.

 alt=
5

W tym czasie ubij śmietankę na puszysty krem. Nie dosładzaj już śmietany, ponieważ zarówno spód, jak i kasztany są wystarczająco słodkie. Wyjmij ostygnięte spody piaskowe na deskę i nałóż na nie krem śmietankowy. Na samym wierzchu rozłóż dekoracyjnie kasztany i polej gęstym karmelem. Przełóż ciastka na półmisek i udekoruj jeszcze listkami mięty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4