Kasza jęczmienna z warzywami i wędzonym kurczakiem
Składniki
150 g piersi z wędzonego kurczaka
​100 g kaszy jęczmiennej
1 cebula
1 marchewka
40 g selera naciowego
1/4 pora (zielona część)
300–350 ml wywaru warzywnego
30 ml oliwy
40 g masła
zioła: natka pietruszki, szczypiorek, lubczyk
Opis

Obierz warzywa i umyj dokładnie w zimnej wodzie. Marchewkę i seler naciowy pokrój w kostkę o boku ok. 0,5 cm, a por pod kątem w paski. Filet z piersi wędzonego PORADA KONTEKSTOWA - WĘDZENIE kurczaka pokrój w plasterki, a końcówki w kostkę.

W szerokim rondelku rozgrzej oliwę, podsmaż na niej warzywa, przypraw od razu solą i pieprzem, aby nabrały lepszego smaku. Dodaj kaszę jęczmienną, wymieszaj i powoli dolewaj bulion. Mieszaj i gotuj na średnim ogniu. Po wchłonięciu płynu przez kaszę dolej kolejną porcję, aż kasza będzie miękka, a danie nabierze konsystencji sosu. Pod koniec dodaj kawałki kurczaka, masło, świeżo posiekaną natkę pietruszki oraz lubczyk.

Do głębokiego talerza wlej kaszę z warzywami i ułóż na niej plasterki kurczaka. Do dekoracji wykorzystaj pokrojony szczypiorek.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
155 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Desery