Przepisy Kartoflanka
Składniki
​100 g boczku tłustego wędzonego
500 g ziemniaków
1 duża marchew
kawałek pora
kawałek selera
1 cebula
1 duża łyżka masła
1/2 pęczka pietruszki
ok. 1,5 l wody
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Ziemniaki, marchew, por, seler, cebulę umyj, obierz i posiekaj w drobną kostkę. W głębokiej patelni stop masło i wrzuć wszystkie pokrojone warzywa, oprócz cebuli. Smaż przez ok. 5 min na dość mocno rozgrzanej patelni, stale mieszając. Zalej gorącą wodą, posól. Gotuj przez ok. 15 min. Następnie przestudź i zmiksuj wywar lub przetrzyj go przez sito. Zupę przelej do garnka, podgrzej, dopraw solą i pieprzem.

W tym czasie pokrój boczek w drobną kostkę i przesmaż na wolnym ogniu wraz z pokrojoną cebulką. Zupę przelej do misek, posyp podsmażoną cebulką z boczkiem i udekoruj pietruszką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
155 min.
Dania główne
2 miesiące temu
25 min.
Desery