Karpatka
Składniki
Ciasto:
1 szkl. mąki
125 g margaryny
1 szkl. wody
4 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem karpatkowy domowy:
1/2 l mleka
2 czubate łyżki mąki
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 żółtko
1 op. cukru waniliowego
200 g masła
2/3 szkl. cukru pudru
Opis

Przygotuj ciasto: do garnka wlej szklankę wody, dodaj margarynę i zagotuj. Następnie zdejmij na chwilę z ognia i dodaj szklankę mąki. Całość wymieszaj, postaw na ogniu i ucieraj, aż masa zacznie odchodzić od garnka i stanie się gładka (ok. 5 minut). Masę pozostaw do ostygnięcia. Gdy będzie już zimna, zacznij dodawać po 1 jajku, ucierając przy tym ciasto mikserem. Na końcu dodaj proszek do pieczenia i ponownie utrzyj.

Na dużej blasze wyłożonej papierem pergaminowym za pomocą łyżki rozsmaruj dość cienką warstwę ciasta. Następnie wstaw je na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 230°. Po paru minutach zmniejsz temperaturę do 200° i piecz ciasto kolejne 20 minut aż urośnie, nabierze koloru i pojawią się na nim charakterystyczne nierówności. Po upieczeniu nie wyciągaj ciasta od razu z piekarnika. Delikatnie uchyl go i odczekaj jakieś 15 min. Ciasto wyjmij i poczekaj aż całkowicie ostygnie.

Przygotuj krem karpatkowy: odlej 2/3 szklanki mleka, a resztę zagotuj. Do pozostałego zimnego mleka dodaj dwie przesiane mąki i żółtko – całość dobrze wymieszaj. Garnek z mlekiem zdejmij z ognia, wlej mleko z mąką i wymieszaj. Następnie postaw na średnim ogniu i, nie przerywając mieszania, poczekaj aż masa zgęstnieje i zagotuje się. Wtedy wsyp cukier waniliowy, wymieszaj i odstaw do całkowitego wystygnięcia. 200 g masła utrzyj z cukrem pudrem. Następnie dodawaj po łyżce do masy z mleka i miksuj na puszystą masę.

Ciasto przetnij na pół. Na jednej części rozsmaruj krem, drugą – przykryj. Ciasto odstaw do lodówki, aby masa się schłodziła. Przed podaniem karpatkę posyp cukrem pudrem. Możesz także udekorować porcje ciasta, odcinając wąski pasek ciasta i wycinając w nim foremką dowolne kształty, np. kwiatki czy serca i kładąc je na wierzchu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
120 min.
Dania główne
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
40 min.
Desery
2 miesiące temu
50 min.
Zupy