Karp zapiekany z kaszą i bakaliami
Składniki
600 g fileta z karpia
50 g śliwek suszonych
50 g moreli suszonych
50 g żurawiny
100 g kaszy jęczmiennej
1 żółtko
30 ml miodu pitnego
50 g masła
20 ml oleju
Skórka i sok z 1/2 cytryny
2 gałązki natki pietruszki
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

W rondelku podgrzej olej i wsyp kaszę jęczmienną. Podsmaż przez chwilę i wlej ok. 300 ml wody. Przypraw solą i gotuj powoli. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°. Wstaw do niego kaszę przykrytą do wyprażenia na ok. 20 minut. Gotową wyjmij i odstaw do ostudzenia.

Filety z karpia obierz z ewentualnych ości i pokrój na kawałki po ok. 80 gramów. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Skrop jeszcze sokiem z cytryny i odstaw, aby ryba przeszła smakiem.

Bakalie pokrój i przełóż do miski. Dodaj posiekaną natkę i skórkę z cytryny. Przypraw miodem pitnym i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj kaszę i wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj żółtko, aby lepiej połączyć składniki.

Porcje karpia ułóż w formie do pieczenia. Na wierzch rozłóż kawałki masła i kaszę z bakaliami. Dociśnij lekko wszystko do ryby i wstaw całość do pieczenia na ok. 20 minut. Dzięki masłu, karp po upieczeniu stanie się soczysty. Upieczone porcje ryby przełóż na talerz i polej jeszcze sosem i masłem z pieczenia.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
155 min.
Dania główne
2 miesiące temu
25 min.
Desery