Przepisy Karp zapiekany z kaszą i bakaliami

Składniki

600 g karpia (filet)
50 g śliwek suszonych
50 g moreli suszonych
50 g żurawiny
100 g kaszy jęczmiennej perłowej
1 jajko (żółtko)
30 ml miodu pitnego
50 g masła
20 ml oleju słonecznikowego
1 cytryna (skórka i sok z połowy cytryny)
2 gałązki natki pietruszki
pieprz czarny mielony
sól

Opis

W rondelku podgrzej olej i wsyp kaszę jęczmienną. Podsmaż przez chwilę i wlej ok. 300 ml wody. Przypraw solą i gotuj powoli. Piekarnik rozgrzej do temperatury 170°. Wstaw do niego kaszę przykrytą do wyprażenia na ok. 20 minut. Gotową wyjmij i odstaw do ostudzenia.

Filety z karpia obierz z ewentualnych ości i pokrój na kawałki po ok. 80 gramów. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Skrop jeszcze sokiem z cytryny i odstaw, aby ryba przeszła smakiem.

Bakalie pokrój i przełóż do miski. Dodaj posiekaną natkę i skórkę z cytryny. Przypraw miodem pitnym i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj kaszę i wszystko wymieszaj. Na koniec dodaj żółtko, aby lepiej połączyć składniki.

Porcje karpia ułóż w formie do pieczenia. Na wierzch rozłóż kawałki masła i kaszę z bakaliami. Dociśnij lekko wszystko do ryby i wstaw całość do pieczenia na ok. 20 minut. Dzięki masłu, karp po upieczeniu stanie się soczysty. Upieczone porcje ryby przełóż na talerz i polej jeszcze sosem i masłem z pieczenia.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.09-23.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8