Przepisy Karp w galarecie
Składniki
1 karp (około 1 i ½ kg)
1 marchew
1 pietruszka
kawałek selera
1 cebula
1 litr wody
1 łyżka cukru
6 łyżeczek żelatyny
1 łyżka rodzynek
Opis

Karpia spraw, umyj, opłucz, pokrój w dzwonka, posól i odstaw.

Warzywa obierz, opłucz i gotuj w 1 l osolonej wody przez ok. 30 min (w razie potrzeby, gdy woda wyparuje możesz dodać jej więcej).

Następnie wyjmij warzywa z garnka. Do wywaru, w którym się gotowały włóż pokrojonego karpia oraz głowę ryby. Dodaj 1 łyżeczkę soli i cukier. Garnek przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA WOLNYM OGNIU przez 25 min, uważając, aby nie doprowadzić do wrzenia wywaru.

Ugotowaną rybę wyjmij, ułóż na półmisku i przybierz warzywami z wywaru. Do ciepłego wywaru dodaj namoczoną w dwóch łyżkach zimnej wody żelatynę i rodzynki, dopraw do smaku solą i pieprzem, zagotuj  (ok. 1 min) i ostudź.

Zalej rybę kilkoma łyżkami wywaru i ostudź. Czynność powtarzaj kilkakrotnie. Wtedy dekoracja, którą zrobisz z pokrojonych warzyw pozostanie na dnie naczynia.

Półmisek z rybą odstaw w chłodne miejsce, aby galareta ostygła. Podawaj z chrzanem i cytryną do skropienia galarety. Smacznego!

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 11.07-17.07.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4