Karp smażony w maku na sosie pomarańczowym
Składniki
​500 g fileta z karpia
60 g masła
40 g maku niebieskiego
20 g mąki pszennej  
1 ząbek czosnku
sok z 1/4 cytryny
1 jajko
2-3 gałązki koperku świeżego
przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz czarny
Sos pomarańczowy:
50 g cukru białego
200 ml soku pomarańczowego
skórka z 1/4 cytryny
2 g imbiru świeżego
2 g mąki ziemniaczanej (1/2 łyżeczki)
20 g migdałów
50 ml śmietanki 30%
2 łyżki masła
Opis

Filet z karpia oczyść z ewentualnych ości. Odetnij nożem górną część grzbietową, dolną brzuszną wraz z błoną oraz część od ogona (ok. 2 cm za ciemnym punktem nerwowym). Płat pod kątem pokrój na porcje ok. 120 g. Rybę przełóż do miski.

Czosnek zgnieć i obierz ze skórki. Następnie posiekaj niezbyt drobno. Dodaj do karpia. Cytrynę lekko zgnieć, przekrój na pół i wyciśnij sok wprost na rybę. Na koniec dodaj posiekany świeży koperek. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Tak zamarynowanego karpia dobrze wymieszaj i odłóż do lodówki na czas przygotowania sosu.

Do  rondelka wlej ok. 0,5 litra wody i zagotuj, następnie wsyp migdały. Gotuj je przez 1-2 minuty. Tyle czasu wystarczy, by brązowa skórka ładnie odeszła od orzecha. Migdały odcedź do miseczki i przelej zimną wodą, następnie obierz i posiekaj. Na suchą patelnię wsyp orzechy i praż na wolnym ogniu, aż zmienią barwę i nabiorą aromatu. Gotowe przesyp do miseczki.

Imbir obierz i pokrój na kawałki. Pomarańczę dokładnie obierz ze skórki i białej błony. Następnie na miseczką wycinaj filety z pomarańczy. Wysoki rondel rozgrzej i od razu wsyp cukier. Jak tylko zacznie się topić i karmelizować PORADA KONTEKSTOWA - KARMELIZOWANIE  zacznij poruszać rondelkiem. Dopiero jak większość cukru będzie stopiona, zamieszaj sylikonową łyżką kuchenną. Dodaj od razu łyżkę masła i powoli wlej sok pomarańczowy. Cały czas mieszając, zagotuj. Dodaj kawałki imbiru i całość jeszcze lekko podgrzewaj.

Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością wody i wlej do sosu, ciągle mieszając. Zagotuj. Wlej śmietankę. Sos przypraw świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą soli.

Rozłóż dwa talerze do panierowania ryby. W miseczce roztrzep jajko. Na talerze wysyp osobno mąkę i mak. Wyjmij rybę z lodówki i jedną ręką obtocz w mące, następnie przełóż do jajka, ale tylko stroną od skóry. Drugą ręką wyjmij z jajka i przełóż do maku stroną skóry. Suchą ręką lekko dociśnij rybę, aby panierka z maku dobrze przywarła. Przełóż rybę na półmisek.

Patelnię rozgrzej i dodaj masło. Karpia zacznij smażyć mięsem do dołu. Jak tylko się zrumieni, odwróć na drugą stronę i dosmaż. Gotową rybę przełóż na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiar masła.

Sos ponownie podgrzej i wyjmij kawałki imbiru. Jak tylko się zagotuje, zmiksuj powoli dodając łyżkę masła. Następnie wsyp część migdałów. Dodaj filety z pomarańczy – trzy kawałki zostaw do dekoracji.

Sos wylej na półmisek i połóż na nim karpia w maku. Na każdą porcję wyłóż filet z pomarańczy i obsyp resztą migdałów. Na koniec udekoruj świeżymi gałązkami koperku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
20 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Zupy