Przepisy Karp smażony w maku na sosie pomarańczowym

Składniki

​500 g fileta z karpia

60 g masła

40 g maku niebieskiego

20 g mąki pszennej  

1 ząbek czosnku

sok z 1/4 cytryny

1 jajko

2-3 gałązki koperku świeżego

przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz czarny

Sos pomarańczowy:

50 g cukru białego

200 ml soku pomarańczowego

skórka z 1/4 cytryny

2 g imbiru świeżego

2 g mąki ziemniaczanej (1/2 łyżeczki)

20 g migdałów

50 ml śmietanki 30%

2 łyżki masła

Opis

Filet z karpia oczyść z ewentualnych ości. Odetnij nożem górną część grzbietową, dolną brzuszną wraz z błoną oraz część od ogona (ok. 2 cm za ciemnym punktem nerwowym). Płat pod kątem pokrój na porcje ok. 120 g. Rybę przełóż do miski.

Czosnek zgnieć i obierz ze skórki. Następnie posiekaj niezbyt drobno. Dodaj do karpia. Cytrynę lekko zgnieć, przekrój na pół i wyciśnij sok wprost na rybę. Na koniec dodaj posiekany świeży koperek. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Tak zamarynowanego karpia dobrze wymieszaj i odłóż do lodówki na czas przygotowania sosu.

Do  rondelka wlej ok. 0,5 litra wody i zagotuj, następnie wsyp migdały. Gotuj je przez 1-2 minuty. Tyle czasu wystarczy, by brązowa skórka ładnie odeszła od orzecha. Migdały odcedź do miseczki i przelej zimną wodą, następnie obierz i posiekaj. Na suchą patelnię wsyp orzechy i praż na wolnym ogniu, aż zmienią barwę i nabiorą aromatu. Gotowe przesyp do miseczki.

Imbir obierz i pokrój na kawałki. Pomarańczę dokładnie obierz ze skórki i białej błony. Następnie na miseczką wycinaj filety z pomarańczy. Wysoki rondel rozgrzej i od razu wsyp cukier. Jak tylko zacznie się topić i karmelizować PORADA KONTEKSTOWA - KARMELIZOWANIE  zacznij poruszać rondelkiem. Dopiero jak większość cukru będzie stopiona, zamieszaj sylikonową łyżką kuchenną. Dodaj od razu łyżkę masła i powoli wlej sok pomarańczowy. Cały czas mieszając, zagotuj. Dodaj kawałki imbiru i całość jeszcze lekko podgrzewaj.

Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z niewielką ilością wody i wlej do sosu, ciągle mieszając. Zagotuj. Wlej śmietankę. Sos przypraw świeżo mielonym pieprzem oraz szczyptą soli.

Rozłóż dwa talerze do panierowania ryby. W miseczce roztrzep jajko. Na talerze wysyp osobno mąkę i mak. Wyjmij rybę z lodówki i jedną ręką obtocz w mące, następnie przełóż do jajka, ale tylko stroną od skóry. Drugą ręką wyjmij z jajka i przełóż do maku stroną skóry. Suchą ręką lekko dociśnij rybę, aby panierka z maku dobrze przywarła. Przełóż rybę na półmisek.

Patelnię rozgrzej i dodaj masło. Karpia zacznij smażyć mięsem do dołu. Jak tylko się zrumieni, odwróć na drugą stronę i dosmaż. Gotową rybę przełóż na papierowy ręcznik kuchenny, aby odsączyć nadmiar masła.

Sos ponownie podgrzej i wyjmij kawałki imbiru. Jak tylko się zagotuje, zmiksuj powoli dodając łyżkę masła. Następnie wsyp część migdałów. Dodaj filety z pomarańczy – trzy kawałki zostaw do dekoracji.

Sos wylej na półmisek i połóż na nim karpia w maku. Na każdą porcję wyłóż filet z pomarańczy i obsyp resztą migdałów. Na koniec udekoruj świeżymi gałązkami koperku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.11-13.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
Tesco Święta takie jak lubisz

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 7.11.2019-20.11.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4