Przepisy Karp gotowany na parze
Składniki
1 i ½ kg karpia
100 g chudej wieprzowiny
6–8 grzybów mun
1 i ½ łyżeczki soli
2 łyżki oleju sezamowego lub sojowego
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
4 łyżki posiekanego na duże kawałki szczypioru
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
4 łyżki bulionu lub wody
½ łyżki mąki ziemniaczanej
3–4 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz
Zasmażka:
1 i ½ łyżki sosu sojowego
4 łyżki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Opis

Wypatroszoną rybę natrzyj wewnątrz i na zewnątrz solą i olejem sezamowym. Całość przykryj i odstaw. Połącz imbir i cukier z sosem sojowym. Do tak przygotowanej zalewy włóż wieprzowinę pokrojoną w jak najcieńsze paseczki i marynuj PORADA KONTEKSTOWA - MARYNOWANIE w niej mięso przez ok. 20–30 min.

Grzyby mun przygotuj według przepisu na opakowaniu. Do wkładki garnka do gotowania na parze włóż folię aluminiową. Na niej ułóż szczypior, a następnie wyjętą z oleju rybę. Gotuj rybę przez ok. 25 min.

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj przygotowane wcześniej grzyby mun i smaż je 5 min. Następnie dodaj na chwilkę (ok. 45 sekund) mięso i wyłącz ogień. 

Przygotuj zasmażkę: wymieszaj mąkę z sosem sojowym oraz wodą. Wlej zasmażkę na patelnię z grzybami i mięsem i podgrzewaj do zgęstnienia. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Rybę wyciągnij z garnka, polej sosem i od razu podawaj z ryżem lub białym pieczywem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
150 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne