Karminadle
Składniki
500 g mięsa mielonego wieprzowego
200 g boczku surowego wieprzowego
1/2 szkl. mleka
1 bułka
2 jajka
1 łyżeczka zmielonej kolendry
1 łyżka mąki
3 łyżki bułki tartej
2 łyżki oleju do smażenia
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Boczek przepuść przez maszynkę i wymieszaj z mięsem mielonym. Bułkę zalej 1/2 szklanki ciepłego mleka i poczekaj ok. 10 min aż nasiąknie. Następnie lekko ją odciśnij z nadmiaru mleka i dodaj do zmielonego boczku i mięsa. Dodaj jaja. Całość dopraw solą i pieprzem, dodaj kolendrę i wszystko dokładnie wymieszaj. Z tak przygotowanego mięsa uformuj dość płaskie kotlety wielkości dłoni. Bułkę tartą przesiej przez sitko i wymieszaj z mąką, następnie obtocz w niej kotlety.

Karminadle smaż na rozgrzanym oleju z obu stron. Pod koniec smażenia zmniejsz ogień i przykryj kotlety pokrywką – jeszcze chwilkę podgrzewaj. Podawaj na gorąco z ziemniakami z wody, ogórkami kiszonymi lub surówkami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
5 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje