Karmelowe eklerki z kremem chantilly
Składniki
Ciasto ptysiowe:
70 g mąki pszennej
60 g masła
2 jajka
1 łyżeczka cukru
60 ml wody
60 ml mleka
szczypta soli
Krem: 
250 ml śmietanki 36%
40 g cukru
2 łyżki likieru jajecznego adwokat
Polewa:
70 g cukierków typu krówki
2 łyżki wody
Dekoracja:
20 g cukru pudru
Opis

Przygotuj ciasto ptysiowe: w rondelku zagotuj wodę z masłem, szczyptą soli oraz łyżeczką cukru. Dodaj mąkę i wymieszaj na gładkie ciasto. Kiedy mąka wchłonie gorącą wodę, do gorącego ciasta wbij jajka i ubij przy pomocy miksera na puszystą masę.

Rozgrzej piekarnik do temp. 200°. Na blachę rozłóż papier do pieczenia. Napełnij rękaw cukierniczy ciastem ptysiowym. Wyciskaj małe podłużne eklerki. Piecz przez ok. 15 min, aż wyrosną i będą zrumienione. Po upieczeniu ostudź i przekrój wzdłuż.

Przygotuj krem chantilly: ubij śmietankę na sztywną masę, dodaj cukier oraz adwokat.

Przygotuj polewę: krówki cukierki rozpakuj z papierków, rozgrzej w rondelku wraz z 2 łyżkami wody i mieszaj, aż do uzyskania gładkiej polewy.

Na połowę przepołowionych eklerów nałóż krem chantilly, a następnie nakryj je pozostałymi ciastkami. Ułóż eklerki na półmisku i polej strużkami toffi. Posyp jeszcze lekko cukrem pudrem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje