Przepisy Karmelizowane gruszki nashi z wędzonym kurczakiem
Składniki
2 gruszki nashi 
1 wędzony filet z kurczaka 
1 papryka czerwona 
1 czerwona cebula 
200 g mieszanki sałaty 
50 ml wina białego wytrawnego 
50 g cukru 
5 g imbiru 
1 łyżeczka kremu balsamicznego 
20 ml oliwy z oliwek 
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Gruszki umyj i pokrój na ćwiartki. Następnie wytnij gniazda nasienne i pokrój ćwiartki owoców jeszcze na pół. W szerokim rondelku podgrzej cukier na lekki karmel PORADA KONTEKSTOWA - KARMELIZOWANIE Dodaj plasterki imbiru i wlej wino. Dopiero, jak karmel w winie się rozpuści, dodaj gruszki nashi i gotuj powoli przez 10 min, aby zmiękły i nabrały aromatu karmelu i imbiru. Odstaw gruszki do ostygnięcia.  

Obierz czerwoną cebulę i pokrój w piórka. Paprykę umyj i wytnij nasiona. Pokrój podobnie, jak cebulę, w paseczki. Wymieszaj sałaty z cebulą i papryką. Przypraw kremem balsamicznym i oliwą. 

Sałaty ułóż na półmisku swobodnie, ale dekoracyjnie w górę. Obłóż dookoła gruszkami w karmelu. Pokrój wędzonego kurczaka na cienkie plasterki i rozłóż na wierzchu sałatki tworząc wachlarz. Dodatkowo możesz jeszcze polać sałatkę kilkoma kroplami kremu balsamicznego.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
15 min.
Desery