Przepisy Karmelizowana gruszka lub pieczone jabłuszko
Składniki
1 jabłko
1 gruszka
300 g serka mascarpone
1 łyżka miodu płynnego
ziarenka z 1 laski wanilii lub cukier waniliowy
4 łyżki cukru brązowego
1 łyżka cynamonu
1 cm obranego korzenia imbiru
listki mięty
Opis

Jabłko i gruszkę dokładnie umyj. Rozgrzej piekarnik do 150°C. Jabłko pokrój w ćwiartki, oczyść je z pestek i pokrój w centymetrowe plastry. Plasterki jabłka wymieszaj z miodem i rozłóż płasko na blaszce wyłożonej papierem. Rozłożone plasterki oprósz cynamonem i wstaw do nagrzanego piekarnika na 5–10 minut. Jabłuszko powinno być tylko lekko zapieczone (wysuszone z wierzchu).

Gruszkę w całości pokrój na plastry grubości ok. 1/2 cm. Zetrzyj na tarce imbir. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsyp 3 łyżki cukru i podgrzewaj na średnim ogniu do momentu, kiedy wszystkie kryształki się rozpuszczą. Do gotującego się syropu wrzuć starty imbir i włóż plastry gruszki. Gruszki gotuj w syropie do momentu, aż staną się lekko szkliste z wierzchu. Wyciągnij plastry na papier do pieczenia i ostudź.

Ser mascarpone podziel na pół. Jedną połowę wymieszaj z ziarenkami wanilii (albo cukrem waniliowym), drugą z pozostałym cukrem.

Na porcelanowych łyżeczkach połóż po łyżeczce serka. Następnie połóż plastry gruszki i jabłka. Wszystkie porcje przybierz listkami mięty.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
5 miesięcy temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
90 min.
Desery
2 miesiące temu
40 min.
Zupy